top of page

Τι είναι το κροσέ;


Πήραμε συνέντευξη από τη συνεργάτιδά μας, Κλειώ Λιάκη (“Hishuk”), και της ζητήσαμε να μας εισαγάγει στην τεχνική της.


Το Primary Structure of Fabrics το περιγράφει ως: «οριζόντια και κάθετη πλέξη […] μια κατασκευή διπλού πλεξίματος (από όργανο με άγκιστρο)». Ρούχα και αξεσουάρ κατασκευάζονται με την πλέξη ινών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το κροσέ γίνεται με τα χέρια, χωρίς υφαντουργικά μηχανήματα.


Τι είναι το tapestry crochet;


Όπως περιγράφεται στη Wikipedia, το κροσέ μερικές φορές λέγεται jacquard crochet, intarsia, μωσαϊκό, fair isle και colorwork, σήμερα όμως αυτοί οι όροι περιγράφουν συνήθως διαφορετικές τεχνικές. Καθώς τα νήματα εναλλάσσονται για να δημιουργήσουν μοτίβα, ένα ύφασμα tapestry crochet μοιάζει περισσότερο σα να έχει φτιαχτεί στον αργαλειό παρά στο χέρι με βελονάκι.





Το tapestry crochet δημιουργείται με την εναλλαγή δύο ή περισσότερων χρωμάτων για να δημιουργηθούν εικόνες και μοτίβα. Νήματα που δεν πλέκονται είτε περνούν μέσα από τις βελονιές και παραμένουν εκεί και τραβιούνται, όταν χρειαστεί, είτε πλέκονται στο πίσω μέρος. Όσο περισσότερα είναι αυτά τα νήματα, τόσο πιο παχύ προκύπτει το τελικό ύφασμα.


Το tapestry crochet προσφέρεται για πολλές νέες ιδέες και δημιουργικότητα με άπειρες δυνατότητες εφαρμογής. Σας επιτρέπει να εκφραστείτε, να πλέξετε τη δική σας ιστορία, να είστε μοναδικοί/-ές, συνεχίζοντας παράλληλα μια παραδοσιακή τεχνική.





Όσο πιο περίπλοκο το σχέδιο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται. Η διαδικασία κατασκευής μιας τσάντας με tapestry crochet διαρκεί περίπου 15 ημέρες ή και πολύ περισσότερο, καθώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες: μια δύσκολη και αργή διαδικασία για το λουρί (π.χ. αν γίνει στον αργαλειό), μια εσωτερική φόδρα ραμμένη στο χέρι, το μέγεθος του νήματος, ο αριθμός των διαφορετικών νημάτων, κ.ά., δεδομένου μάλιστα ότι όλα τα βήματα της παραγωγής περιλαμβάνουν εργασία αποκλειστικά με το χέρι.




Μία μόνο περιστροφή υφάσματος μπορεί να χρειαστεί τρία τέταρτα ή και μία ώρα για να πλεχτεί!


Δείτε έργα της Hishuk εδώ.

0 views0 comments
bottom of page