top of page

Τα ψυχολογικά οφέλη της τέχνης θα σας εκπλήξουν


Όλοι ξέρουμε ότι η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο.


Τι γίνεται όμως με τη διάθεσή σας; Υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία ότι κοιτώντας απλώς ένα έργο τέχνης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα προνόμια της απόλαυσης της τέχνης (ή τέσσερις ακόμη λόγους να τσιμπήστε εκείνα τα prints που έχετε βάλει στο μάτι).



1. Λιγότερο στρες, παρακαλώ


Κατά πάσα πιθανότητα, εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει περισσότερο στρες απ’ ό,τι θα έπρεπε. Με βαρύ φόρτο εργασίας, οικονομικές δυσκολίες και, μεταξύ μας τώρα, το πρόσφατο πολιτικό κλίμα, πώς μπορεί κανείς να πάρει μια ανάσα; Σύμφωνα, λοιπόν, με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε ένα έργο τέχνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι κοιτώντας και δημιουργώντας τέχνη, όπως και συμμετέχοντας σε συνεδρίες art therapy, μειώθηκαν τα επίπεδα στρες των συμμετεχόντων. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς το γιατί. Έχετε δει τα αιθέρια νούφαρα του Μονέ ή τα περίκλειστα χρωματικά πεδία του Ρόθκο; Η απόλυτη ευτυχία κατά τη γνώμη μας.


2. Μια στιγμή ανακούφισης


Στο ίδιο πνεύμα, η επιστήμη λέει ότι κοιτώντας και δημιουργώντας τέχνη βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Και παρ’ ότι η εκτίμηση για την τέχνη από μόνη της δεν επαρκεί για τη διαχείριση των επιπτώσεων αυτών των ασθενειών στη ζωή κάποιου, δεν είναι κακή ιδέα να περιβληθεί κανείς από έργα τέχνης που αγαπάει. Έχει κι άλλο. Οι έρευνες αυτές διευρύνουν τον ορισμό της τέχνης πέρα απ’ ό,τι μπορεί να βρει κανείς σε ένα μουσείο, που σημαίνει ότι δημιουργικές δραστηριότητες όπως η μουσική, το σχέδιο και η κεραμική λειτουργούν όλα σα φάρμακο.


3. Περισσότερη εγκεφαλική δύναμη


Το να κοιτάμε τέχνη κάνει το μυαλό να δουλεύει. Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος να ξεχωρίζει οικεία μοτίβα, να βγάζει νόημα απ’ ό,τι βλέπουμε και μας κάνει να νιώθουμε ακόμη κι ότι βυθιζόμαστε μέσα σε ένα έργο τέχνης. Οπότε, είτε κοιτάτε μια φωτογραφία πορτραίτου, έναν αφηρημένο πίνακα ή κάτι που δεν είστε σίγουροι αν είναι καν «τέχνη» (όλοι το έχουμε ζήσει), μικροσκοπικοί νευρώνες μέσα στο κεφάλι σας μεταφράζουν αυτό που βλέπετε σε οικείες μορφές και αισθήσεις. Κι όταν συνδεθείτε συναισθηματικά με μια εικόνα, θα την εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο.


4. Ένα έργο αγάπης


Μιας και μιλάμε για αισθήσεις, θα γίνουμε λίγο γλυκανάλατοι. Έχετε ποτέ ερωτευτεί ή αισθανθεί πεταλούδες στο στομάχι σας; Αν σας πούμε ότι μπορείτε να νιώσετε έτσι – με παρόμοιο τρόπο αν χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα ναρκωτικά, αλλά θα σας προτείνω κάτι καλύτερο – όταν κοιτάζετε ένα έργο τέχνης; Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει αυτό ακριβώς, ανακαλύπτοντας ότι όταν κοιτάμε ένα έργο τέχνης που μας αρέσει προκαλείται η ίδια ευχάριστη σωματική αντίδραση που προκαλείται όταν ερωτευόμαστε. Ωωω. Το λένε ντοπαμίνη!


Ένα ακόμη δίδαγμα εδώ είναι μια σοβαρή συμβουλή διακόσμησης σχετικά με το πώς να διαλέξετε το κατάλληλο έργο για το χώρο σας: πάρτε ό,τι σας αρέσει. Είναι μια απλή συμβουλή, όμως συχνά παραβλέπεται από φόβο μήπως το γούστο μας δεν είναι «καλό» ή αρκετά εκλεπτυσμένο. Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει· η επιστήμη λέει ότι σας κάνει καλό.


Πηγή: society6.com

0 views0 comments
bottom of page