top of page

Η χειροτεχνία αποδεδειγμένα αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Από τότε που ξεκινήσαμε να αναζητούμε νέους συνεργάτες για το Dogma Athens, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσοι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τη χειροτεχνία και τις κατασκευές. Όποτε ξεκινούσαμε μια συζήτηση για τους στόχους μας ως επιχείρηση, όλοι στον κύκλο μας θελήσανε να μας συστήσουν σε κάποιον φίλο τους που ασχολείται με τη χειροτεχνία σε επαγγελματικό επίπεδο!


Έχοντας πάντα στον περίγυρό μας δημιουργικούς ανθρώπους, σκεφτήκαμε να μιλήσουμε για τα οφέλη της ενασχόλησης με μια χειροτεχνία, ακόμη και ως χόμπυ. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν ο σημαντικός αριθμός ανθρώπων κάτω των 40 ετών που είχαν κάποια επαγγελματική ενασχόληση τέτοιου είδους: βελονάκι, ράψιμο, κεραμικά, πλέξιμο, κατασκευή κοσμήματος ή δημιουργία σαπουνιών.



Συναντήσαμε τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους και με μερικούς ξεκινήσαμε μια πολύ καρποφόρα συνεργασία που σκοπεύουμε να διευρύνουμε. Όλοι τους ξεκίνησαν με μια χειροκατασκευή σαν χόμπυ στο τέλος μιας κουραστικής μέρας ή για να έρχονται σε επαφή με τη δημιουργική τους πλευρά. Εξάλλου, δουλεύοντας κάτι με τα χέρια και το μυαλό είναι γνωστό ότι ωφελεί τον εγκέφαλο, καθώς εκκρίνεται ντοπαμίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της ευφορίας. Επίσης, η αίσθηση της επιβράβευσης για κάτι που δημιουργεί κανείς, ειδικά από αγαπημένα πρόσωπα, κι έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς ό,τι δημιουργεί διατηρεί την παραγωγή της.


Επιπρόσθετα, υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι χειροκατασκευές μπορούν να βελτιώσουν την αυτοαποτελεσματικότητα ή το πώς αισθανόμαστε όταν διεκπεραιώνουμε συγκεκριμένες διαδικασίες. Σύμφωνα με τη νευρολόγο, Catherine Levisay, «οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι μια δυνατή αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας είναι σημαντική στο πώς αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και ξεπερνάμε απογοητεύσεις στη ζωή». Έτσι, η συνειδητοποίηση ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε το πλέξιμο ενός κασκόλ για την καλύτερή σας φίλη μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να ανταπεξέλθει σε μια επόμενη σημαντική πρόκληση.



Επίσης, όπως προσθέτει η επιστήμων, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότερες χειροκατασκευές ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να εξασκήσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας, όπως και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη χωρική σας αντίληψη. Αυτό κάνει τον εγκέφαλο ευέλικτο και προσαρμοστικό όσο αυξάνετε το επίπεδο δυσκολίας, οπότε η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας μειώνεται μέχρι και κατά 50%.


Όλα τα προαναφερθέντα οφέλη, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις χειροκατασκευές από άτομα όλων των ηλικιών παγκοσμίως, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία διαδικτυακών και ζωντανών μαθημάτων, σημαντική μιντιακή κάλυψη και την ίδρυση διάφορων οργανισμών που μετέτρεψαν τις χειροκατασκευές σε τάση τα τελευταία χρόνια.


Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς παιδιά της νέας χιλιετίας και νεότερες γενιές ανακαλύπτουν ξανά ανεκτίμητες τεχνικές πρακτικές του παρελθόντος και τις εξασκούν είτε ως χόμπυ είτε ως μια ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα, ακόμη και ως καριέρα. Ειδικά στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται για να εκτιμήσουν παραδοσιακά εργόχειρα, όπως κεντήματα, πλεκτά, κατασκευές με βελονάκι, υφαντά, πλεκτά καλάθια κ.λπ. Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα τείνουν να επιδεικνύουν τα οικογενειακά κειμήλια που δημιούργησαν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες, αντί να τα κρατάνε κλειδωμένα σε συρτάρια και κασέλες, εκφράζοντας έτσι την εκτίμησή τους.


Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη των τεχνιτών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν την πρακτική τους. Όλοι κερδίζουμε όταν ενσωματώνουμε εργόχειρα στην καθημερινότητά μας, κατασκευές που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και συμβάλλουν στην εξερεύνηση της πλούσιας κληρονομιάς μας με τρόπους που προάγουν τη δημιουργικότητα.

0 views0 comments
bottom of page